Τί είναι ο Αυτισμός;

Αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, δηλαδή ακολουθεί το άτομο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, και επηρεάζει την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητες. Συχνά χρησιμοποιείται ο όρος στο φάσμα του Αυτισμού το οποίο σημαίνει ότι κάθε παιδί θα επηρεαστεί με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό.

 

Τα άτομα με Αυτισμό μπορεί να παρουσιάσουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • δυσκολία στην επικοινωνία,
  • δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση
  • στερεοτυπικές συμπεριφορές
  • απουσία φαντασίας κατά τη διάρκεια παιχνιδιού
  • περιορισμένα ενδιαφέροντα
  • απουσία βλεμματικής επαφής
  • αισθητηριακές δυσκολίες

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η λογοθεραπεία;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία του Αυτισμού. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή. Παρόλα αυτά η κατάλληλη βοήθεια και καθοδήγηση από τους ειδικούς θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες ενός παιδιού στο φάσμα του Αυτισμού.

Ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει τις ικανότητες του ατόμου στους τομείς της επικοινωνίας, της ομιλίας και του λόγου. Στη συνέχεια θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα θεραπείας, το οποίο θα έχει στόχο την εδραίωση αλλά και συντήρηση των επικοινωνιακών δυνατοτήτων του παιδιού.

Μερικές από τις  προσεγγίσεις και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στις συνεδρίες λογοθεραπείας για την ενίσχυση της ομιλίας, επικοινωνίας και κοινωνικών δεξιοτήτων είναι:

Ο λογοθεραπευτής παρέχει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας στους γονείς και στο σχολείο του παιδιού. Είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν οι γονείς και να ενημερωθούν πλήρως ώστε να χρησιμοποιούνται όλες οι στρατηγικές με τον ίδιο τρόπο για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη του ατόμου.

 

Βιβλιογραφία

Paul R., (2007). Language Disorders from Infancy through adolescence: Assessment and intervention, Third Edition.

Lyon S. et al. (2013). Speech, Language and Communication Needs.

 

Ιωάννα Πιερράτου, BSc, MSc Λογοθεραπεύτρια