Τι είναι η προσέγγιση TEACCH;
Η προσέγγιση TEACCH (Treatment and Education of Autistic and related Communication Handicapped Children) είναι ένα ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο σχεδιάστηκε από ερευνητές το 1966 στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Η προσέγγιση TEACCH βοηθάει στη δόμηση του φυσικού περιβάλλοντος και στην δημιουργία ενός εξατομικευμένου καθημερινού προγράμματος σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες μέσω οπτικών βοηθημάτων (όπως φωτογραφίες, αντικείμενα και λίστες).
Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τη μέθοδο TEACCH
- Άτομα στο φάσμα του αυτισμού
- Αναπτυξιακά σύνδρομα
- ΔΕΠΥ
- Ειδική γλωσσική διαταραχή
- Μαθησιακές δυσκολίες
Τα οπτικά βοηθήματα αποσκοπούν στο να κατανοήσει το άτομο το ατομικό του πρόγραμμα και τις δραστηριότητες, τα οποία λόγω των δυσκολιών ακουστικής επεξεργασίας των ατόμων με αυτισμό, θα ήταν δύσκολο να κατανοήσουν με άλλο τρόπο.
Είναι γνωστό ότι τα άτομα στο φάσμα του Αυτισμού τους αρέσει να έχουν μια ρουτίνα ώστε να νιώθουν ασφάλεια και να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί. Μέσω λοιπόν ενός δομημένου περιβάλλοντος μειώνεται το άγχος και τα συναισθήματα σύγχυσης.
Πώς χρησιμοποιείται η μέθοδος TEACCH
Το παιδί/ενήλικας δουλεύει από αριστερά προς τα δεξιά. Όλες οι ασκήσεις και δραστηριότητες είναι σε ένα κουτί που αναγράφεται “Αρχή”. Χρησιμοποιούνται οπτικά βοηθήματα για κάθε άσκηση ώστε να προωθηθεί η αυτονομία του ατόμου. Μόλις το παιδί/ενήλικας τελειώσει με την δραστηριότητα, την τοποθετούν στο κουτί που αναγράφεται “Τέλος” και συνεχίζει με την επόμενη δραστηριότητα. Οι ασκήσεις πρέπει να είναι δομημένες ώστε να υπάρχει ένα σαφές ‘τέλος΄.
Οφέλη της προσέγγισης TEACCH:
- Ενισχύει την αυτονομία
- βελτιώνει τις επικοινωνιακές δεξιότητες
- Ενισχύει την λεπτή κινητικότητα
- Βοηθάει στην αντίληψη και την μνήμη
Βιβλιογραφία
Eikeseth, S. (2009). Outcome of comprehensive psycho-educational interventions for young children with autism. Research in Developmental Disabilities, 30, 158–178.
Mukaddes, N. M., Kaynak, F. N., Kinali, G., Besikci, H., & Issever, H. (2004). Psychoeducational treatment of children with autism and reactive attachment disorder. Autism, 8, 101–109.
Ιωάννα Πιερρατού, BSc, MSc Λογοθεραπεύτρια