Μέθοδος PECS

Η μέθοδος PECS (Picture Exchange communication System) είναι ένα πρόγραμμα ενισχυτικής και εναλλακτικής επικοινωνίας το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί με παιδιά και νέους στο φάσμα του Αυτισμού και άλλες επικοινωνιακές δυσκολίες.

 

Τι είναι η μέθοδος PECS;

Στη μέθοδο PECS χρησιμοποιούνται οπτικά σύμβολα τα οποία διδάσκουν τα άτομα πως να επικοινωνήσουν με την οικογένεια, τους δασκάλους και συνομηλίκους τους. Για την εκμάθηση του PECS στην αρχική του φάση χρειάζονται δύο ενήλικες, ο “σύντροφος επικοινωνίας” και ο “παρακινητής”. Ο σύντροφος επικοινωνίας κάθεται μπροστά στο παιδί και περιμένει να λάβει την εικόνα από το παιδί. Ο παρακινητής περιμένει την σωστή στιγμή ώστε να ‘σπρώξει’ το χέρι του παιδιού να δώσει την εικόνα στον σύντροφο επικοινωνίας.

 

Υπάρχουν 6 φάσεις:

Φάση 1 το άτομο μαθαίνει να ‘επικοινωνεί’ ανταλλάζοντας μια εικόνα ενός επιθυμητού αντικειμένου ή δραστηριότητας με σκοπό το ίδιο αντικείμενο και δραστηριότητα.

Φάση 2– σε αυτήν την φάση το άτομο διδάσκεται την ‘απόσταση και επιμονή. Το άτομο επαναλαμβάνει την φάση 1 αλλά με την απόσταση μεταξύ του συντρόφου επικοινωνίας και του παιδιού να έχει αυξηθεί.

Φάση 3– σε αυτό το στάδιο διδάσκεται η διάκριση μεταξύ εικόνων (μια διαδικασία την οποία πολλά παιδιά μπορεί να έχουν κατακτήσει και από τις προηγούμενες φάσεις) και το άτομο μαθαίνει να διαχωρίζει τις εικόνες που θέλει με αυτές που δεν θέλει.

Φάση 4– το άτομο μαθαίνει να συντάσσει προτάσεις ξεκινώντας με την εικόνα “Θέλω¨.

Φάση 5  το παιδί μαθαίνει να απαντάει στην ερώτηση ‘Τι θέλεις;” χρησιμοποιώντας το βιβλίο τους και τις εικόνες τους.

Φάση 6– το άτομο αφού έχει γενικεύσει τις ικανότητες του στο πως να χρησιμοποιεί το σύστημα, μαθαίνει να σχολιάζει, πχ τι βλέπεις, τι είναι αυτό, και να συντάσσει προτάσεις χρησιμοποιώντας λέξεις όπως “Νιώθω”, “Βλέπω”, “Ακούω”.

 

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το PECS;

Μερικά από τα οφέλη της χρήσης του συστήματος PECS είναι:

  • Βοηθάει στην ανάπτυξη και εδραίωση της επικοινωνίας
  • Δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για μάθηση
  • Αναπτύσσει τις γλωσσικές ικανότητες
  • Βοηθάει στην δημιουργία κοινωνικών σχέσεων
  • Μειώνει τις αρνητικές συμπεριφορές που συμβαίνουν λόγω σύγχυσης και άγχους
  • Βοηθάει το άτομο επιδιώξει κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

 

Βιβλιογραφία

Frost L., Body A., (2002). The Picture Exchange Communication System Training Manual. Second Edition.

Ιωάννα Πιερράτου, BSc, MSc Λογοθεραπεύτρια