Τί είναι η Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction) και πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί μου;
Η Εντατική αλληλεπίδραση είναι μία προσέγγιση που βασίζεται στο παιχνίδι και βοηθάει στην εκμάθηση κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε παιδιά και ενήλικες με αυτισμό και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης της επικοινωνίας τους.
Η Εντατική Αλληλεπίδραση αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1980 από δασκάλους που εργάζονταν σε σχολείο το οποίο βρισκόταν στις εγκαταστάσεις ενός νοσοκομείου για άτομα με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.
Η προσέγγιση της Εντατικής Αλληλεπίδρασης βασίζεται στην τυπική αλληλεπίδραση που συμβαίνει μεταξύ φροντιστή και μωρού τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Μέσω της προσέγγισης αυτής το παιδί διδάσκεται τις βασικές αρχές επικοινωνίας και τα πρώτα στάδια ομιλίας.
Ποιοί είναι οι στόχοι της Εντατικής Αλληλεπίδρασης;
Οι στόχοι της προσέγγισης αυτής είναι να δημιουργηθεί μια επιτυχημένη και ευχάριστη σχέση μεταξύ του παιδιού και ενός άλλου ατόμου και να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθηση στις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Επίσης με την Εντατική Αλληλεπίδραση το παιδί διδάσκεται τις βασικές αρχές της επικοινωνίας οι οποίες είναι :
- η ευχαρίστηση όταν αλληλεπιδρά με άλλους
- η διασκέδαση κατά την επικοινωνία με άλλους
- η βλεμματική επαφή
- εκφράσεις του προσώπου
- η ανάπτυξη κοινής προσοχής και συγκέντρωσης σε δραστηριότητες
- η μίμηση
- η εναλλαγή σειράς
- η χρήση και κατανόηση μη λεκτικής επικοινωνίας όπως γλώσσα του σώματος και οι χειρονομίες
- δράση- αντίδραση
- η χρήση και κατανόηση παραγωγής ήχων και φωνημάτων (Nind and Hewett, 1994).
Τέλος τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους ήχους, κινήσεις, χειρονομίες ενός άλλου ατόμου αλλά και να δημιουργούν μαζί τους επικοινωνιακές σχέσεις.
Πώς γίνεται η Εντατική Αλληλεπίδραση;
Η Εντατική Αλληλεπίδραση μπορεί να γίνει παντού και οποιαδήποτε ώρα. Είναι σημαντικό το παιδί να έχει τον έλεγχο και να καθοδηγεί την συνεδρία. Ο θεραπευτής/φροντιστής αρχικά παρατηρεί το παιδί και έρχεται στο ίδιο επίπεδο μαζί του(πχ κάθεται στο πάτωμα). Στη συνέχεια συμβαίνουν ακολουθίες αλληλεπιδράσεων μέσα σε ένα χαλαρωτικό, διασκεδαστικό και ευχάριστο πλαίσιο, οι οποίες αυξάνονται σε περιπλοκότητα με το πέρασμα των συνεδριών. Ο ενήλικας συγκρατεί τις δικές του συμπεριφορές ώστε να αντιδρά σε αυτό που κάνει το παιδί τη δεδομένη στιγμή. Όταν ο ειδικός/φροντιστής είναι έτοιμος μπορεί να αρχίσει να αλληλεπιδρά με το παιδί με το να πάρει μέρος στη δραστηριότητα ή να επαναλάβει κάτι που το παιδί λέει ή κάνει. Εάν αυτό κερδίσει την προσοχή του τότε ο ενήλικας μπορεί να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο. Εάν όμως το παιδί αποτραβηχτεί ή γυρίσει το κεφάλι του τότε ο ειδικός/γονιός μπορεί να ανταποδώσει με ένα χαμόγελο αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα του παιδιού.