Τι είναι το Core Vocabulary board (πίνακας Βασικού Λεξιλογίου)
Ο πίνακας Βασικού λεξιλογίου είναι ένα σύστημα ενισχυτικής επικοινωνίας το οποίο αποτελείται από ένα μικρό σετ απλών λέξεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, η λέξη ‘κι άλλο’ είναι λέξη βασικού λεξιλογίου καθώς τα παιδιά την λένε συνέχεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα κι άλλο νερό, κι άλλο παγωτό κτλ.
Ο πίνακας Βασικού λεξιλογίου χρησιμοποιείται από τα άτομα με δυσκολίες στην επικοινωνία ώστε να γίνονται κατανοητά και να γνωστοποιούν τις ανάγκες τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Χρησιμοποιώντας τους πίνακες Βασικού λεξιλογίου, εκτός από την εκμάθηση και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους, μαθαίνουν να εκφράζουν ιδέες και να δημιουργούν τις δικές τους προτάσεις χτίζοντας τις ικανότητες σύνταξης και γραμματικής.
Μόλις ένα παιδί μάθει να χρησιμοποιεί μια λέξη από τον πίνακα βασικού λεξιλογίου, τότε μπορεί να ξεκινήσει να την χρησιμοποιεί σε προτάσεις. Για παράδειγμα ‘όχι άλλο’, ‘κι άλλο χυμό’.
Πώς χρησιμοποιείται ο πίνακας Βασικού Λεξιλογίου;
Τονίζουμε την λέξη που είναι να μάθουμε στο παιδί. Δείχνουμε την λέξη πάνω στον πίνακα αμέσως μόλις την πούμε.
Το παιχνίδι και η επανάληψη θα βοηθήσει στην εκμάθηση μιας λέξης βασικού λεξιλογίου.
Παράδειγμα: Λέμε ‘κι άλλο’ για να ζητήσουμε φούσκες.
- Φυσάμε φούσκες και διασκεδάζουμε με το να τις σκάμε μαζί με το παιδί.
- Κρατήστε ψηλά τις φούσκες περιμένετε από το παιδί να κάνει οποιαδήποτε κίνηση που υποδεικνύει ότι θέλουν κι άλλες φούσκες.
- Μόλις είναι φανερό ότι θέλουν κι άλλες φούσκες, λέμε “κι άλλο” και δείχνουμε την λέξη πάνω στον πίνακα. Αυτό γίνεται για μερικές φορές ακόμα.
- Στη συνέχεια δείχνουμε την λέξη πάνω στον πίνακα σε αργή κίνηση.
- Επανάληψη – Επανάληψη- Επανάληψη!
Μόλις ένα παιδί μάθει να χρησιμοποιεί μια λέξη από τον πίνακα βασικού λεξιλογίου, τότε μπορεί να ξεκινήσει να την χρησιμοποιεί σε προτάσεις. Για παράδειγμα “θέλω βοήθεια”, “Θέλω να πάω τουαλέτα”, “το Σάββατο πήγα στη γιαγιά”.
Βιβλιογραφία
East London NHS Foundation Trust, 2015.
Ιωάννα Πιερράτου, BSc, MSc Λογοθεραπεύτρια