Ποια είναι η σημασία του παιχνιδιού;

Το παιχνίδι είναι ένας φυσικός και ευχάριστος τρόπος όπου τα παιδιά μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους. Τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι και συχνά το παιχνίδι καθρεφτίζει αυτά που θεωρούν σημαντικά στη ζωή τους. Τα παιδιά παίζουν για διάφορους λόγους. Κάποιες φορές εξερευνούν και μαθαίνουν καινούργια πράγματα, άλλες φορές εδραιώνουν ήδη υπάρχουσες ικανότητες και δεξιότητες. Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος έκφρασης, ένας τρόπος να χτιστούν σχέσεις και να δημιουργηθούν εμπειρίες, ένας τρόπος να αναπτύξουν την φαντασία τους και να περάσουν καλά. Το παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να αντιληφθούν και να ερμηνεύσουν τον κόσμο, βοηθάει στην ανάπτυξη της φαντασίας της προσοχής της μνήμης, της κρίσης καθώς και της πνευματικής ανάπτυξης. Είναι απαραίτητο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών.

 

Τύποι παιχνιδιού:

Τύποι παιχνιδιού

Ηλικία

Περιγραφή

Εξερευνητικό και αισθητικοκινητικό παιχνίδι

0-2,0 ετών

Το μωρό αρχίζει με το να εξερευνεί με το στόμα του, μετά με το να ψηλαφίζει, να χτυπάει και να πετάει τα παιχνίδια του. Η επανάληψη είναι χαρακτηριστική, καθώς με αυτόν τρόπο το παιδί αναπτύσσεται νοητικά. Περίπου στον ένα χρόνο το παιδί  αρχίζει να παίζει με το να επαναλαμβάνει ήχους. Δημιουργούνται σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος (ρίχνει το κουτάλι στο πάτωμα). Το παιδί δεν εστιάζει τόσο στα αντικείμενα όσο στις πράξεις. Μέσα από αυτό το παιχνίδι προσθέτει εμπειρίες και γνώσεις.

Κατασκευαστικό παιχνίδι

2,5 ετών +

Το παιδί χειρίζεται αντικείμενα για να δημιουργήσει μια κατασκευή.

Συμβολικό παιχνίδι

2,5 ετών +

Το παιδί χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα με συμβολικό τρόπο για να αναπαραστήσει κάποιες πράξεις (πχ ταΐζει το αρκουδάκι με ένα ξυλάκι, χρησιμοποιεί ένα πιάτο για τιμόνι αυτοκινήτου κτλ).

Παιχνίδι δραματοποίησης

3,0 ετών +

Το παιδί χρησιμοποιεί την φαντασία του για να επινοήσει σενάρια και να υποδυθεί ρόλους. Σε αυτό το στάδιο τα παιδιά συνήθως παίζουν παράλληλα και όχι μεταξύ τους.

Παιχνίδι με κανόνες – Συνεργατικό παιχνίδι

5,0 ετών +

Σε αυτό το στάδιο τα παιδιά παίζουν σε ομάδα και ακολουθούν κανόνες ή τους επινοούν. Ακόμα και στη βρεφική ηλικία μπορούμε να δούμε αυτό το είδος παιχνιδιού όπως στην εναλλαγή σειράς στο ¨κουκου- τσα¨

 

 

Παιχνίδι και Αυτισμός

Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά δυσκολίες στο παιχνίδι. Το παιχνίδι περιλαμβάνει πολλές σύνθετες διανοητικές δεξιότητες που εμφανίζονται κυρίως στο συμβολικό και φανταστικό παιχνίδι. Για παράδειγμα ένα παιδάκι που ταΐζει το αρκουδάκι του και στη συνέχεια το βάζει για ύπνο. Υπάρχει μια λογική σειρά στην οργάνωση των αλληλουχιών. Το παιδί οργανώνει και είναι υπεύθυνο στο  να εκπληρώσει την ιδέα του παιχνιδιού που έχει μέσα στο μυαλό του. Εάν το παιδί δεν έβρισκε κουτάλι για να ταΐσει το αρκουδάκι μπορεί να χρησιμοποιούσε ένα ξυλάκι. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να γενικεύσει ιδέες, ότι έχει αντίληψη εννοιών και μπορεί να επιλύσει προβλήματα.

Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού απολαμβάνουν το παιχνίδι  αλλά με περιορισμένους τρόπους, όπως την επανάληψη πράξεων πχ γυρίζει τις ρόδες από το αυτοκινητάκι.

 

Ανάπτυξη συμβολικού και φανταστικού παιχνιδιού

Μέσω του συμβολικού και φανταστικού παιχνιδιού μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τις γλωσσικές ικανότητες του παιδιού, πως σκέφτεται το παιδί, πως κάνει φίλους και επικοινωνεί μαζί τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να προωθήσουμε την ανάπτυξη αυτού του είδους παιχνιδιού που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και άλλων δεξιοτήτων, όπως επικοινωνία, μίμηση, εκμάθηση κοινωνικών κανόνων και πως να μοιράζομαι. Παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό για το πως μπορείτε να εντάξετε το συμβολικό παιχνίδι στην καθημερινότητα ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού.

 

Προτεινόμενα αντικείμενα ανά ηλικία

Για παιδιά 12 μηνών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα στο μέγεθος της παλάμης του παιδιού και τα οποία μπορεί να χειριστεί όπως πλαστικά κύπελα και κουτάλια, χτένα, πλαστικά μπολάκια, κουδουνίστρες. Μην δώσετε μικρά αντικείμενα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης.

Για παιδιά 18 μηνών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια όπως κούκλες, αυτοκίνητα, αρκουδάκια, μαλακά παιχνίδια, κουτάλια και ποτηράκια.

Για παιδιά 24 μηνών

Χρησιμοποιείστε λεκάνη με νερό ή άμμο και αυτοκινητάκια, κουβαδάκια και φτυάρια, ψεύτικα ή αληθινά έπιπλα για τις κούκλες όπως καρέκλες, κρεβάτι. Αφήστε το παιδί να παίξει με πλαστικά μπολάκια και χάρτινα κουτιά. Χρησιμοποιείστε μουσικά όργανα.

Για παιδιά 30 μηνών

Χρησιμοποιείστε αντικείμενα και παιχνίδια από την ηλικιακή ομάδα των 24 μηνών και προσθέστε πινέλα και μπογιές, ρούχα ρόλων και πλαστικό σερβίτσιο.

Για παιδιά έως 36 μηνών

Μαζί με τα παραπάνω παιχνίδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παπούτσια, τσάντες, τηλέφωνα, κασκόλ, φτερά.

Για παιδιά 3 χρονών

Παιχνίδια ρόλων χρησιμοποιώντας διάφορα ρούχα πχ καπέλα, στολές, είναι αρκετά αρεστά σε αυτήν την ηλικία. Επίσης σετ παιχνιδιών όπως φάρμα, κουκλόσπιτο, κουζίνα, αυτοκινητόδρομος είναι κατάλληλα για αυτήν την ηλικία. Φτιάξτε κρησφύγετα και φρούρια από σεντόνια ή χαρτόκουτα. Τουβλάκια και Lego.

Για παιδιά 4 χρονών

Στολές πειρατή, βασιλιάς, νεράιδα, πυροσβέστης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παιχνίδια ρόλων. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία τους αρέσει να παίζουν σε αμμοδόχους με αυτοκίνητα, φτυάρια, σωλήνες και νερό. Επίσης αντικείμενα όπως χρησιμοποιημένα μπουκάλια σαμπουάν, κουτιά από χαρτομάντηλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο παιχνίδι τους για κρεβατάκια για τις κούκλες κτλ. Πλαστελίνη, κηρομπογιές, σετ μαγειρικής ή γιατρού.

Για παιδιά 5 χρονών

Στις στολές και στα ρούχα ρόλων μπορούν να προστεθούν παιχνίδια όπως χάρτης θησαυρού, κάλυμμα ματιού, στέμμα κτλ. Άλλα χρησιμοποιημένα αντικείμενα είναι καπάκια, παλιά ρολόγια (προσοχή στις μπαταρίες), χαρτιά, ασφαλή αντικείμενα κουζίνας.

 

Αισθητηριακά παιχνίδια

Μαλακές και σκληρές βούρτσες, κασκόλ και μαντήλια, πλαστελίνη, φτερά, ρούχα από διάφορα υλικά, κουβέρτες, ρύζι, φακές, λίκρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και αιθέρια έλαια για τον χώρο όπως κανέλα, λεβάντα, φασκόμηλο.

 

Δραστηριότητες και ιδέες για την ανάπτυξη συμβολικού και φανταστικού παιχνιδιού

Ακολουθούν παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού για να εντάξετε το συμβολικό παιχνίδι στην καθημερινότητα τους. Οι δραστηριότητες αυτές απευθύνονται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 12 μηνών εώς 5 χρονών.

 

Βασικές δεξιότητες προ- συμβολικού παιχνιδιού

Δραστηριότητα 1: Νιώσε τις διαφορές

Στόχος: Να μπορεί το παιδί να ανεχτεί διαφορετικές υφές

Αντικείμενα: Χρησιμοποιήστε αντικείμενα από διάφορα υλικά και σχήματα όπως βούρτσες και χτένες, απαλό πανί, φτερά, κουβερτάκι, μαλλιαρό αρκουδάκι.

Περιγραφή: Τρίψτε απαλά τα αντικείμενα πάνω στο πόδι, χέρι και πρόσωπο του παιδιού. Πάρτε το χέρι του και βοηθήστε το να νιώσει όλα τα διαφορετικά αντικείμενα και υφές. Μιλήστε με ήρεμη φωνή για κάθε αντικείμενο, πχ “Αυτό είναι πολύ μαλακό”, “Αυτό είναι λείο” κτλ.

 

Δραστηριότητα 2: Ποιο είναι το αντικείμενο;

Στόχος: Να μπορεί το παιδί να χειριστεί και να εξερευνήσει διάφορα αντικείμενα με διαφορετικές υφές, σχήματα και μεγέθη.

Αντικείμενα: χρησιμοποιήστε αντικείμενα από διάφορα υλικά, μεγέθη και υφές όπως ξύλινες κουτάλες, τηλέφωνο, μαλακά παιχνίδια, παιχνίδια που κάνουν ήχους (κουδουνίστρες, μουσικά όργανα).

Περιγραφή: βάλτε το παιδί να κάτσει σε ένα μαξιλάρι ή μικρή καρέκλα. Πείτε το όνομα του για να έχετε την προσοχή του. Δώστε του να κρατήσει ένα αντικείμενο και με τα δυο χέρια και βοηθήστε το να το εξερευνήσει. Ενθαρρύνετε το παιδί να κοιτάει το αντικείμενο και περιγράψτε το με ήρεμη φωνή, πχ “Είναι μεγάλο και τετράγωνο”, “Είναι ξύλινο” κτλ.

 

Δραστηριότητα 3: Κουκου- Τσα!

Στόχος: Να μπορεί να τραβήξει το παιδί το πανί/μαντήλι από πάνω του

Αντικείμενα: Ένα μαντήλι/πανί

Περιγραφή: Τοποθετήστε το μαντήλι στο κεφάλι του παιδιού και καθώς το τραβάτε πείτε “Κουκου-Τσα!”. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας κοιτάξει με το να φωνάξετε το όνομα του. Χρησιμοποιείστε έκπληκτο τόνο και ύφος.

 

Δραστηριότητα 4: Ποιο πάει με τι;

Στόχος: Να μπορέσει το παιδί να συνδυάσει αντικείμενα

Αντικείμενα: δυο ποτήρια, δυο κουτάλια (ένα σετ για εσάς, ένα για το παιδί)

Περιγραφή: Φωνάξτε το παιδί με το όνομα του για να τραβήξετε την προσοχή του. Δείξτε του τι πρέπει να κάνει: πάρτε το κουτάλι και βάλτε το μέσα στο ποτήρι ανακατεύοντας. Περιγράψτε τι κάνετε πχ “¨Ήρθε η ώρα να πιω τσάι. Μμμμ πολύ νόστιμο”. Βάλτε το παιδί να κρατήσει το κουτάλι και να το βάλει μέσα στο ποτήρι εάν δεν το κάνει από μόνο του. Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο μέχρι το παιδί να το κάνει μόνο του ή να σταματήσει να δείχνει ενδιαφέρον.

Παραλλαγή αυτής της δραστηριότητας μπορεί να γίνει με πιάτο και ποτήρι, ψεύτικα λεφτά και πορτοφόλι, χτένα και βούρτσα.

 

Δραστηριότητα 5: Παιχνίδι μίμησης

Στόχος: Να αντιγράψει την κίνηση και να χαιρετίσει

Περιγραφή: Πείτε το όνομα του παιδιού ώστε να σας κοιτάξει και να έχετε την προσοχή του. Κουνήστε το χέρι σας όπως όταν χαιρετάμε κάποιον και λέμε “Γεια”. Εάν το παιδί δεν σας μιμείται κουνήστε εσείς το χέρι του και πείτε “Γειά”. Επιβραβεύστε το παιδί καθώς χαιρετάτε και λέτε “Γεια”.

Μπορείτε να κάνετε την ίδια δραστηριότητα με άλλες χειρονομίες όπως χτυπώντας παλαμάκια.

 

Δεξιότητες συμβολικού παιχνιδιού- Συνδέοντας δυο ή περισσότερες ενέργειες

Δραστηριότητα 6: Ταΐζω το αρκουδάκι μου

Στόχος: Το παιδί θα χρησιμοποιήσει ένα κουτάλι για να ταΐσει το αρκουδάκι και μετά την κούκλα

Αντικείμενα: Μια κούκλα, ένα αρκουδάκι και δυο κουτάλια

Περιγραφή: Αρχικά κερδίστε την προσοχή του παιδιού με το να πείτε το όνομα του. Στη συνέχεια δείξτε τι πρέπει να κάνει με το να τοποθετήσετε το κουτάλι στο στόμα της κούκλας και στη συνέχεια στο λούτρινο αρκουδάκι. Σειρά έχει να δώσετε το κουτάλι στο παιδί και μαζί να ταΐσετε την κούκλα και στη συνέχεια το αρκουδάκι. Το επαναλαμβάνουμε μέχρι το παιδί να το κάνει μόνο του. Μιλάμε καθόλη την διάρκεια και περιγράφουμε τι κάνουμε, πχ “Η κούκλα και το αρκουδάκι πεινάνε”, “Μιαμ μιαμ, νόστιμο!”.

Μπορείτε να κάνετε την ίδια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας μια βούρτσα/οδοντόβουρτσα και να προσποιηθείτε ότι βουρτσίζετε τα μαλλιά της κούκλας ή ότι βουρτσίζετε τα δόντια στο λούτρινο αρκουδάκι.

 

Δραστηριότητα 7: Ώρα για ύπνο

Στόχος: Να βάλει το παιδί το λούτρινο αρκουδάκι ή την κούκλα για ύπνο και να το ταΐσει με το κουτάλι

Αντικείμενα: μια κούκλα ή ένα αρκουδάκι, ένα ψεύτικο ή αληθινό κρεβάτι, δυο κουτάλι

Περιγραφή: Τραβήξτε την προσοχή του παιδιού με το να το καλέσετε με το όνομα του. Δείξτε του τι πρέπει να κάνει: Πείτε “Μμμ το αρκουδάκι πεινάει και είναι κουρασμένο. Θέλει να φάει και να κοιμηθεί”. Ταϊστε το αρκουδάκι με το κουτάλι και βάλτε το για ύπνο. Στη συνέχεια προτρέψτε το παιδί να πάρει το κουτάλι στο χέρι του, να ταΐσει το αρκουδάκι και να το βάλει για ύπνο. Δεν έχει σημασία η σειρά σε αυτήν την δραστηριότητα αλλά το να μπορέσει το παιδί να κάνει τις δύο ενέργειες (ταϊζω και βάζω για ύπνο). Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο μέχρι το παιδί να το κάνει μόνο του ή να σταματήσει να δείχνει ενδιαφέρον.

 

Δραστηριότητα 8: Πάμε για ψώνια

Στόχος: Να πάρει το παιδί το καλάθι για τα ψώνια, να βάλει μέσα ένα αντικείμενο και να προχωρήσει σε άλλο σημείο του δωματίου

Αντικείμενα: Ένα καλάθι, παλιά κουτιά από τρόφιμα

Περιγραφή: Σιγουρευτείτε ότι έχετε την προσοχή του παιδιού με το να φωνάξετε το όνομα του. Πρώτα δείξτε εσείς την δραστηριότητα. Πάρτε το καλάθι και τοποθετήστε μερικά κουτιά. Προχωρήστε στην άλλη μεριά του δωματίου λέγοντας “Τώρα πάμε σπίτι”. Στη συνέχεια βοηθήστε το παιδί να κάνει το ίδιο με το να πάρετε το χέρι του και να σηκώσετε το καλάθι και βάλτε μέσα ένα κουτί. Κρατήστε το χέρι του παιδιού και προχωρήστε μαζί στην άκρη του δωματίου λέγοντας “Τώρα πάμε σπίτι”. Μιλήστε για τα τρόφιμα που θα αγοράσετε πχ “Πάμε να αγοράσουμε δημητριακά, μακαρόνια κτλ”.

 

Δραστηριότητα 9: Ο γιατρός

Στόχος: Το παιδί θα τοποθετήσει το στηθοσκόπιο πάνω στο αρκουδάκι ή κούκλα, θα βάλει ένα τραυμαπλαστ και θα το βάλει να ξαπλώσει

Αντικείμενα: Ένα αρκουδάκι ή μια κούκλα, ένα σετ γιατρού με τραυμαπλαστ

Περιγραφή: Πείτε το όνομα του παιδιού για να έχετε την προσοχή του. Προσποιηθείτε ότι ακούτε την καρδιά από το αρκουδάκι με το στηθοσκόπιο τοποθετημένο στο στήθος του. Μετά βάλτε ένα τραυμαπλαστ στο χέρι ή πόδι του και βάλτε το αρκουδάκι να ξαπλώσει. Στη συνέχεια ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο με το πάρετε το χέρι του και να κάνετε τα ίδια βήματα. Σε όλη τη διάρκεια μιλήστε για το αρκουδάκι που είναι άρρωστο και χρειάζεται να πάει στον γιατρό πχ “Το αρκουδάκι είναι άρρωστο. Καημένο αρκουδάκι. Πρέπει να ξαπλώσεις”.

 

Αντικατάσταση αντικειμένων

Δραστηριότητα 10: Φτιάχνω δυο πράγματα

Στόχος: Να χρησιμοποιήσει το παιδί ένα αντικείμενο με δυο τρόπους

Αντικείμενα: δυο αρκουδάκι ή κούκλες, δυο κουτιά παπουτσιών, ένα ποτηράκι

Περιγραφή: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιτάει πριν δείξετε την δραστηριότητα. Βάλτε το αρκουδάκι να κάτσει δίπλα στο κουτί και τοποθετήστε πάνω ένα πλαστικό ποτήρι προσποιούμενοι ότι είναι ένα τραπέζι. Μιλήστε για το αρκουδάκι και πως είναι διψασμένο. Στη συνέχεια γυρίστε το κουτί και βάλτε μέσα το αρκουδάκι προσποιούμενοι ότι είναι αυτοκίνητο. Πείτε “Το αρκουδάκι οδηγεί, πάει βόλτα”.

 

Δραστηριότητα 9: Το δάχτυλο μου είναι οδοντόβουρτσα

Στόχος: Να χρησιμοποιήσει το παιδί το δάχτυλο του σαν οδοντόβουρτσα

Περιγραφή: Αφού βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιτάει, σηκώστε το δάχτυλο σας κοντά στα δόντια σας και κουνήστε το από μεριά σε μεριά. Μιλήστε για το πως πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας και ότι πρέπει να είναι καθαρά. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο και σηκώστε το χέρι του κοντά στα δόντια του.

Παραλλαγή αυτής της δραστηριότητας είναι να κάνετε ότι πίνετε χρησιμοποιώντας το χέρι σας για ποτήρι.

 

Δραστηριότητα 11: Φάρμα

Στόχος: Να χρησιμοποιήσει το παιδί μια πετσέτα και δυο τενεκεδάκια για φάρμα

Αντικείμενα: μερικά ζώα της φάρμας, μια μικρή πετσέτα, δυο κονσέρβες ή κουτάκια

Περιγραφή: Πείτε το όνομα του παιδιού ή κάντε κάποιον ήχο για να σας προσέξει. Στη συνέχεια δείξτε του τι πρέπει να κάνει. Τοποθετήστε την πετσέτα πάνω στις κονσέρβες. Βάλτε τα ζωάκια από κάτω. Μιλήστε για το πως τα ζωάκια τώρα έχουν σπίτι και είναι ασφαλή. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο με το να το βοηθήσετε χέρι χέρι.

 

Δραστηριότητα 12: Χτίζοντας ένα τείχος

Στόχος: Το παιδί θα χτίσει έναν φράχτη από τουβλάκια

Αντικείμενα: τουβλάκια, αυτοκινητάκια

Περιγραφή: Φωνάξτε το όνομα του παιδιού ή κάντε θόρυβο με τα τουβλάκια για να σας κοιτάξει. Δείξτε στο παιδί πως να βάλει τα τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο. Πείτε “Ας χτίσουμε ένα τείχος”. Τοποθετήστε τα αυτοκινητάκια στη μια πλευρά του τείχους. Βοηθήστε το παιδί να κάνει το ίδιο με το να τοποθετήσετε ένα τουβλάκι στο χέρι του.

 

Δραστηριότητα 13: Ανακατεύω με το κουτάλι

Στόχος: Να χρησιμοποιήσει το παιδί ένα στιλό ή παρόμοιο αντικείμενο για κουτάλι

Αντικείμενα: δυο στιλό ή παρόμοια αντικείμενα, δυο πλαστικά ποτήρια

Περιγραφή: Αφού σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας κοιτάει βάλτε το στιλό μέσα στο ποτήρι και προσποιηθείτε ότι ανακατεύετε. Ενθαρρύνετε το παιδί να πιάσει το στιλό και να κάνει το ίδιο.

 

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Δραστηριότητα 14: Πιες

Στόχος: Το παιδί να σηκώσει το ποτήρι και να δώσει να πιει η μαμά (ή ο ενήλικας)

Αντικείμενα: ένα πλαστικό ποτήρι

Περιγραφή: Πείτε το όνομα του παιδιού για να σας κοιτάξει. Κάντε πως πίνετε από το ποτήρι και μετά δώστε στο παιδί. Πείτε “Διψάω πολύ. Πιες και εσύ, η σειρά σου τώρα. Δώσε στη μαμά να πιει”.

 

Δραστηριότητα 15: Το αρκουδάκι κινδυνεύει

Στόχος: Το παιδί να σώσει το αρκουδάκι μαζί με κάποιον άλλο παιδί

Αντικείμενα: δυο αρκουδάκια, δυο κάπες

Περιγραφή: Τοποθετήστε το αρκουδάκι κάτω από την καρέκλα ή πάνω στον καναπέ. Πείτε “Ω όχι το αρκουδάκι είναι πολύ ψηλά και δεν μπορεί να κατέβει ή το αρκουδάκι κόλλησε και κινδυνεύει ,πρέπει να το σώσουμε”. Στη συνέχεια ζητήστε από τα παιδιά να σώσουν το αρκουδάκι.

Άλλες δραστηριότητες που στοχεύουν την κοινωνική αλληλεπίδραση είναι οι Δραστηριότητες 8, 9 και 12 τις οποίες μπορείτε να παίξετε και με άλλα παιδιά.

 

Παιχνίδι με θέμα και ρόλοι

 

Δραστηριότητα 16: Οι Πειρατές

Στόχος: Να παίξει το παιδί μαζί με μια ομάδα παιδιών. Να κοιτάξει μέσα από το τηλεσκόπιο και να γυρίσει το τιμόνι του καραβιού.

Αντικείμενα:καλύμματα ματιών, καπέλα, κασκόλ και μαντήλια, ρολά από χαρτί κουζίνας για τηλεσκόπια, χάρτες, κοσμήματα για θησαυρό, ένα καπάκι για τιμόνι

Περιγραφή: Πείτε “Σήμερα θα παίξουμε τους πειρατές”. Δείξτε πως να χρησιμοποιήσουν τα αντικείμενα, όπως το κάλυμμα ματιού κτλ. Κάντε πως στρίβετε το τιμόνι και ότι κοιτάτε μέσα από το τηλεσκόπιο.

Η διάρκεια των δραστηριοτήτων εξαρτάται από το πόσο ενδιαφέρον τις βρίσκει το παιδί. Δώστε του την ευκαιρία να αντιγράψει τις ενέργειες σας και κάντε αρκετές επαναλήψεις μέχρι να το πετύχετε. Όταν το παιδί χάσει το ενδιαφέρον του και σταματήσει να είναι ευχάριστη η δραστηριότητα μπορείτε να σταματήσετε.

 

Βιβλιογραφία

Κοτσακώστα, Μ./Καρανταΐδου, Στ./ Μιχαλόπουλος, Γ. (2000). Το παιχνίδι στη θεωρία του Βυγκότσκι, Το εικονικό σχολείο.

Stagnitti K. (1998). Learn to play. A practical program to develop a child’s Imaginative play skills. Co-ordinate publications

Ιωάννα Πιερράτου BSc, MSc Λογοθεραπεύτρια