Στο σημερινό άρθρο θα σας μιλήσω για τον αυτισμό καθώς και ποιες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις χρησιμοποιώ στις συνεδρίες Λογοθεραπείας.

Η δεξιότητα που επηρεάζεται κυρίως στον αυτισμό είναι η ικανότητα της επικοινωνίας. Τα άτομα με αυτισμό δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους, καθώς επίσης και να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τα μηνύματα που προσπαθούν να τους επικοινωνήσουν οι γύρω τους.

Η επικοινωνία λοιπόν, είναι ο πρώτος μου στόχος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ομιλία! Κάτι σημαντικό που εξηγώ πάντα στους γονείς των παιδιών με αυτισμό είναι ότι δεν χρειαζόμαστε αποκλειστικά και μόνο την ομιλία για να επικοινωνήσουμε με τους άλλους γύρω μας. Βέβαια, καθώς είναι σχεδόν πάντα ένας από τους στόχους των γονιών (όταν ρωτάω τους γονείς/φροντιστές ποιος είναι ο στόχος σας για τον/την Χ, το 95% λένε “Να μιλήσει”), αλλά εννοείται και των λογοθεραπευτών, είναι από τους βασικούς στόχους μου και θα το συμπεριλάβω στο λογοθεραπευτικό πλάνο.

 

Έτσι ερχόμαστε στην πρώτη μέθοδο, την Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία-ΕΕΕ (αν με ακολουθείτε στο instagram έχω αρκετές δημοσιεύσεις για αυτό το θέμα). Η ΕΕΕ αποτελεί βασικό κομμάτι της “θεραπείας” τους αυτισμού καθώς δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσει το άτομο με τους γύρω του μειώνοντας τις απαίτησεις της κατανόησης της ομιλίας.

Χρησιμοποιώ PECS για τα παιδιά που δεν μπορούν ακόμα να κάνουν το πρώτο βήμα όσον αφορά την έναρξη επικοινωνίας.

Για τα παιδιά που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο επίπεδο και έχουν ανάγκη να αναπτύξουν τις δεξιότητες ομιλίας, λόγου και επικοινωνίας χρησιμοποιώ Πίνακες Βασικού λεξιλογίου

 

Μια άλλη προσέγγιση ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η Εντατική Αλληλεπίδραση, μια προσέγγιση που βοηθάει τους θεραπευτές και τα παιδιά να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης αναπτύσσοντας παράλληλα τις βασικές προλεκτικές αλλά και επικοινωνιακές δεξιότητες.

 

Οι συνεδρίες μου συνήθως ακολουθούντην προσέγγιση TEACCH, η οποία μας βοηθάει στη δόμηση του φυσικού περιβάλλοντος και στην δημιουργία ενός εξατομικευμένου καθημερινού προγράμματος σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες μέσω οπτικών βοηθημάτων (όπως φωτογραφίες, αντικείμενα και λίστες). Το άτομο ακολουθεί ένα πρόγραμμα και γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει και τι θα ακολουθήσει. Όπως όλοι γνωρίζουμε το πρόγραμμα και η διατήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας είναι βασικά για τα παιδιά με αυτισμό!

 

Στη συνέχεια, για παιδιά που δυσκολεύονται στη συγκέντρωση, την κοινή προσοχή και στην αλληλεπίδραση με συνομιλήκους, επιλέγω το πρόγραμμα Attention Autism. Στο σχολείο που δούλευα στο Λονδίνο, πάντα περιμένα με ανυπομονησία την ώρα που θα έκανα Attention Autism! Αναπτύσσουμε την φαντασία μας, μαθαίνουμε να περιμένουμε την σειρά μας αλλά και να ολοκληρώνουμε δραστηριότητες αυτόνομα.

 

Για άτομα πουβρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και μπορούν να πάρουν μέρος σε ομαδικές δραστηριότητες και να συνεργαστούν, το LEGO Therapy  αποτελεί μια εξαιρετική δραστηριότητα την οποία λατρεύουν όλοι!

 

Τέλος, χρησιμοποιώ Κοινωνικές Ιστορίες για να περιγράψω ένα συγκεκριμένο γεγονός με στόχο να εξηγήσω στους μαθητές μου τι αναμένεται να κάνουν και γιατί. Μερικά παραδείγματα που χρησιμοποιώ συνήθως Κοινωνικές Ιστορίες είναι για να μάθουμε για τα συναισθήματα καιπως νιώθουν οι φίλοι μας, η οικογένεια μας κτλ σε συγκεκριμένες καταστάσεις, τι μπορούμε να πούμε όταν γνωρίζουμε ένα καινούργιο φίλο, τι συμβαίνει σε ένα παιδικό πάρτι, καθώς και τι επιτρέπεται να κάνουμε αλλά και τι όχι. Επίσης χρησιμοποιώ Κοινωνικές Ιστορίες όταν θέλω να εξηγήσω ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι επιτρεπτή και τι μπορεί να γίνει αντί για αυτήν.

 

 

 

Φυσικά υπάρχουν αμέτρητες προσεγγίσεις και άλλες μεθόδοι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην Λογοθεραπεία για τα άτομα με αυτισμό. Αυτές είναι οι μέθοδοι και προσεγγίσεις είναι που χρησιμοποιώ εγώ πιο συχνά στις συνεδρίες μου και που έχω εκπαιδευτεί επίσημα από το National Health System!

 

 

Εάν το άρθρο σας φάνηκε χρήσιμο μπορείτε να το δημοσιεύσετε για να το διαβάσουν και άλλοι!

Ιωάννα Πιερράτου, MSc Λογοθεραπεύτρια

 

Βρείτε με στο Instagram εδώ

Βρείτε με στο  Facebook εδώ